Събират пари за изграждане на паметник  Ценни предмети и вещи

...
Събират пари за изграждане на паметник  Ценни предмети и вещи
Коментари Харесай

Защо започна разпродажбата на вещите на Ламбо

Събират пари за създаване на паметник 

Ценни предмети и движимости на Стефан Данаилов ще бъдат разпродадени на търг от негови близки. Става дума за икони от персоналната му сбирка, костюми, които е носил до последните си дни, документи от архива му, медали и награди, с които е бил удостояван по време на дългата си актьорска и политическа кариера, невиждани фотоси от фамилния му списък, написа вестник Ретро.

Причината те да бъдат поставени на тезгяха обаче не е, че наследниците му страдат от липсва на финансови средства и желаят да употребяват извоюваното за персонални потребности, а с цел да могат със събраната сума да започват процедурата по създаване на монумент на Ламбо в София, който да бъде инсталиран в градинката пред Народния спектакъл.

С идеята се занимава съдружие „ Осем – има смисъл ”, в което член е актрисата Ирен Кривошиева, майка на единствения биологичен наследник на Стефан Данаилов – Владимир Данаилов. Легендата на българското кино и спектакъл умря на 76 годишна възраст на 27 ноември 2019 година във Военномедицинска академия след тежко боледуване. Според персоналното му наследство цялото му завещание, в това число и движимостите от вкъщи му, станаха благосъстоятелност на сина му Влади. Тъй като той живее и работи като доктор в Америка и няма по какъв начин да движи организацията на търга и идващите дейности персонално, е делегирал по легален път правата върху предметното завещание на татко си на своята майка Ирен.

Преди две години Столичният общински съвет позволи да има монумент на Данаилов, само че не пред Народния спектакъл, а в софийския квартал „ Лозенец ”, наоколо до дома му, където до последно живееше. Ирен Кривошиева обаче не беше съгласна с това решение и го апелира. По нейни думи борбата й продължава и тя е твърдо решена да издейства място на статуята пред Народния спектакъл. Кривошиева е отнесла всички документи към вицепрезидента Илияна Йотова и очаквала подпомагане.

„ Надявам се на поддръжка от президентската институция. Заради положителните им връзки и поради това, че Стефан беше ръководител на Инициативния комитет, който за първи път издигна Румен Радев за президент и Илияна Йотова за негово вице ”, прецизира Кривошиева.

Тя е безапелационна, че мястото на паметника му би трябвало да бъде категорично в градинката пред Народния спектакъл, където е работил през по-голямата част от живота си. Избрани са и създателите на монумента -  скулпторите Вежди Рашидов и Красимир Ангелов. Двамата създатели имат подготвен план и са в очакване да стартират работа по него, само че за задачата преди този момент съответните способени органи би трябвало да се произнесат и да дадат позволение, а акцията за набирането на парични средства би трябвало да е задействана. На този стадий не е напълно ясно какви финанси са нужни за изработването на паметника. Зависи от употребяваните материали, размерите и други детайлности.

Единственото, което Влади и Ирен не могат да продадат, е жилището на Ламбо в „ Лозенец ”. Огромният му апартамент там е благосъстоятелност на доведения му наследник Росен Цанков, като биологичният му правоприемник Владимир е получил финансово поръчителство за това. Стефан Данаилов още приживе е приписал жилището си на Росен, като в контракта обаче е вкарал уговорка, съгласно която той няма право да продава парцела за дълъг интервал от време.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР